Harold Bekkering

Professor, Sociocognitive Neuroscience, Radboud Universiteit

Sessie

Betekenisvol leren, hoe organiseren we dat in de school?

Leren is iets wat plaatsvindt in de leerling zelf. Onze hersenen slaan de ervaringen van de persoon in haar omgeving op en gebruiken dit op een actieve manier om verder te leren. Ik bespreek mijn inzichten hoe dit vorm te geven vanuit de neurowetenschappen en zal concreet stilstaan bij de manier waarop de Agora scholen dit momenteel al doen. Hoe werken de challenges die de leerlingen volgen? Wat is de rol van de leraar, pardon, de coach? En waar liggen er mogelijkheden tot verbeteringen?

Meer info

Bio

Prof. Harold Bekkering (1965) studeerde Psychologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Maastricht. Na onderzoeksbanen in St. Louis en München werd hij in 2000 hoofddocent in Groningen en vervolgens in 2002 professor in de Psychologie aan de Radboud Universiteit. Hij is een van de oprichters van het huidige Donders Instituut (2007) en bestuurslid sindsdien. Zijn hoofdonderwerp is menselijk leren en hij probeert met zijn onderzoeksgroep te ontrafelen hoe (sociaal) leren in de hersenen tot stand komt. In 2016 werd Bekkering benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en in 2017 werd hij geridderd tot Leeuw in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Downloads

Er zijn geen downloads

Archief

Amsterdam 2017

Persoonlijk leren: een uitdaging voor onderwijs?

Persoonlijk leren is de nieuwe trend in onderwijsland. Het gaat over aanpassen aan het niveau, de leerstijl en de interesses van de leerling. In deze workshop bespreek ik graag met u een diepere uitdaging van persoonlijk leren; hoe kunnen we aansluiten bij het al geleerde? Ik zal voorbeelden van taal en dyslexie, en rekenen en dyscalculie voorleggen om de uitdaging duidelijk te maken. Leren bouwt nu eenmaal voort op het al eerder geleerde. Het blootleggen van bestaande kennis zie ik als de belangrijkste uitdaging van persoonlijk leren.