Paul Ket

Docent wiskunde, Leidsche Rijn College

Sessie

Hoe moeilijk is het proefwerk? En hoe bepaal je dat?

Als docent wiskunde wil ik graag weten wat mijn leerlingen van de lessen geleerd hebben. Daarom neem ik regelmatig proefwerken af. Omdat ik meer wil kunnen zeggen dan “het proefwerk is slecht gemaakt”, noteer ik per item de toegekende punten en bekijk de statistieken die hiermee mogelijk zijn (p-waarden, item-test correlatie, betrouwbaarheid). Dit geeft mij echter een onvoldoende beeld over het proefwerk als geheel.
Deze presentatie onderzoekt een eenvoudige manier om iets over de toets als geheel te zeggen. Door het registreren van de scores per toetsitem en een regressielijn door de puntenwolk die dat oplevert, kan vastgesteld worden of de behaalde scores onder, op, of boven een zelfgekozen norm liggen. Vervolgens zal ik bespreken of deze aanpak het gewenste resultaat oplevert.

Meer info

Bio

Paul Ket is docent wiskunde in de onderbouw van het VO. Na zijn studie Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit Twente is hij werkzaam geweest als adviseur en onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. In 2000 maakte hij de overstap naar het Voortgezet Onderwijs en is hij werkzaam geweest als docent, afdelingsleider en locatieleider. Terug naar waar het in het onderwijs om gaat, omgaan met leerlingen, geeft hij nu al weer een aantal jaren les.

Downloads

Nog geen downloads beschikbaar