Tom Bennett
Director researchED, Docent, Auteur
Tom Bennett is al tien jaar docent in Londen. Hij is de directeur en oprichter van researchED. In 2009 kreeg hij een leerstoel toegewezen bij Corpus Christi College, Cambridge University. Hij is auteur van vier boeken over onderwijs en onderwijsonderzoek. In 2013 heeft hij researchED opgericht. researchED is snel gegroeid van een keukentafel project tot een internationale organisatie met congressen in London, New York, Sydney en in 2016 ook Amsterdam! In een vorig leven runde hij nachtclubs in SoHo, daar heeft goed kunnen oefenen met klassenmanagement en pastorale zorg.
Op twitter is hij te vinden onder de naam @tombennett71
researchED International
René Kneyber
Wiskundeleraar, Oosterlicht College in Nieuwegein
René Kneyber is docent wiskunde en schreef diverse boeken over orde houden, gezag en onderwijsbeleid. Ook was hij betrokken bij de vertaling van Cijfers geven werkt niet van Dylan Wiliam en Het prachtige risico van onderwijs van Gert Biesta. Sinds 2015 is hij lid van de Onderwijsraad en onderwijscolumnist in Trouw. Door Scienceguide werd hij in 2015 uitgeroepen tot nummer 7 in de top-10 innovators en bepalers in de kennissector.
Pedro de Bruyckere
Educational Researcher, Arteveldehogeschool, Ghent
De Bruyckere is een onderwijswetenschapper aan de Arteveledehogeschool in Ghent sinds 2001. Hij is co-auteur van de 2 boeken met Bert Smits waarin zij populaire mythes ontkrachten on GenY en GenZ, onderwijs en populaire cultuur. Pedro is vaak gevraagd publiek spreker, waarbij zijn gebruik van humor in de uitleg van serieuze zaken opvalt. Hij is bezig met een proefschrift over ‘de waarneming van authenticiteit’. In december 2012 werd hij gekozen tot inspirerendste spreker over onderwijs tijdens ‘De Kunst van het insprireren’ in Amsterdam.
Paul Kirschner
Educational Psychologist, Open Universiteit
Paul Kirschner is hoogleraar Onderwijspsychologie en Universiteitshoogleraar aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor of Education met speciaal nadruk op Leren en Interactie in Docenteducatie aan de University of Oulu, Finland. Kirschner was president van de International Society of the Learning Sciences (ISLS) en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF. Hij is expert op het terrein van een onderwijsontwerp en leerprocessen, leven-lang-leren, ontwikkeling van interactie in het leren en onderwijs, computerondersteund samenwerkend leren (CSCL) en assessment. Kirschner is (co-)auteur van vele wetenschappelijke publicaties, columns in verschillende media en onder andere de volgende boeken: Visualizing Argumentation, Ten Steps to Complex Learning, What We Know about CSCL en Urban Legends about Learning and Education.
Jelle Jolles
Hoogleraar Educational Neuropsychology, VU Amsterdam
Jelle Jolles is Universiteitshoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leidt het Centrum Brein & Leren. Tevens coördineert hij het landelijke koepelprogramma LEREN dat valt onder het Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie (NIHC) van NWO. Hij maakt zich sterk voor de dialoog tussen wetenschappelijk onderzoek en samenleving. Daarbij gaat het om onderwijs en opvoeding en om ‘levenlang leren’ bij kinderen, tieners, volwassenen, ouderen en patiënten met een hersendysfunctie. Jolles’ doel is om onderwijs en opvoeding te laten profiteren van de inzichten die de laatste jaren zijn verkregen over de hersenen en over het cognitief en neuropsychologisch functioneren. Zijn activiteiten richten zich op ‘de menselijke ontplooiing’ en de factoren die daar bepalend voor zijn.
Christian Bokhove
Lecturer in Mathematics Education, University of Southampton
Bokhove is een specialist in het gebruik van ICT in het wiskunde onderwijs. Hij was wiskunde en ICT docent en hoofd van de ICT afdeling op een VO school van 1998-2012. In die tijd nam hij deel aan en leidde wiskunde en ICT projecten (wisweb, Galois, Sage). In 2011 verkreeg hij zijn doctorstite aan de Universiteit van Utrecht l met zijn promotieonderzoek ‘Use of ICT for acquiring, practicing and assessing algebraic expertise’ (ver RED: ‘Gebruik van ICT voor het verkrijgen, beoefenen en beoordelen van algebra kennis’). Vanaf 2012 is bij benoemd als universitair docent wiskundeonderwijs aan de Universiteit van Southhampton.
Hein Broekkamp
Hein Broekkamp heeft zich op uiteenlopende wijze bezig gehouden met de relatie tussen onderzoek en de onderwijspraktijk. In 2006 publiceerde hij samen met Bernadette van Hout-Wolters “De kloof tussen onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk: een overzichtsstudie van problemen, oorzaken en oplossingen” (Kohnstamm kennisreeks). Als onderzoeker en docent bij de programmagroep Onderwijskunde van de Universiteit Utrecht was hij betrokken bij de oprichting van de eerste academische pabo. Van 2010-2014 was hij werkzaam als docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was daar als onderwijsdirecteur verantwoordelijk voor de bacheloropleidingen pedagogiek, onderwijskunde en de universitaire pabo. Sinds januari 2015 werkt hij als stafmedewerker bij de Onderwijsraad. Op de ResearchEd verzorgt Hein Broekkamp een workshop samen met zijn voormalige collega’s van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam: Marco Snoek, Judith Bekebrede, Fadie Hanna, Hester Edzes en Theun Creton.
Frank Cornelissen
Marie Curie Research Fellow, University of Cambridge.
Zijn voornaamste onderzoeksvelden zijn het ontwikkelen, delen en gebruiken van op onderzoek gebaseerde kennis in scholen; leiderschap van docenten; onderzoek door docenten; professionalisering van docenten. Voorheen werkte hij als onderwijzer, consultant, lector, onderzoeker en senior beleidsadviseur bij de onderwijsraad. Frank is de initiatiefnemer van een petitie om docenten (gratis) toegang te geven tot onderwijskundig onderzoek.
Maartje van der Eem
Hermann Wesselink College
Maartje van der Eem is docent geschiedenis op het Hermann Wesselink College (Amstelveen). Zij heeft vier jaar als vakdidacticus op de eerstegraads lerarenopleiding van de Vrije Universiteit gewerkt. Tijdens de tweejarige opleiding Master Evidence Based Innovation in Teaching (Maastricht University) heeft ze onderzoek gedaan naar leerlinggestuurde voortgangsgesprekken in havo 4. Deze gespreksvorm is vervolgens voor alle leerlingen van het Hermann Wesselink College ingevoerd. Momenteel heeft ze naast haar lestaak ook een taak als onderwijsonderzoeker.
Rodica Ernst-Militaru
Docent wiskunde en onderzoekscoördinator, Udens College
In 2013 heb ik mijn “Master of Evidence Based Innovation in Teaching” behaald aan de Universiteit van Maastricht. In mijn vakgebied wiskunde hebben leerlingen hulp nodig om de gevarieerde soms ingewikkelde stof lesstof te kunnen structureren en beheersen. Het aanleren van strategieën en een correcte denkwijze is met name voor zwakke leerlingen hierbij onmisbaar. Ik wil graag bereiken dat ook deze leerlingen van wiskunde kunnen houden en ervoor kunnen en willen gaan. Mijn huidige onderzoek naar de IMPROVE-methode blijkt hierbij een belangrijke tool te kunnen zijn. Ik denk dat wij als docenten ons doel hebben bereikt bij iedere individuele leerling die door onze inzet en onze deskundigheid over de streep getrokken wordt.
Robert-Jan Gruijthuijzen
Docent en onderzoekscoördinator, Fioretti College / Udens College
Robert-Jan Gruijthuijzen (36) is dertien jaar docent maatschappijleer op het Fioretti College in Veghel en docent Filosofie op het Udens College. Hij heeft filosofie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen vijf jaar gericht als onderzoekscoördinator op het coördineren en begeleiden van praktijkonderzoek binnen de Academische Opleidingsschool Noord-Oost Brabant op het Fioretti College. Robert-Jan heeft zich beziggehouden met verschillende thema’s binnen het onderwijs. Op dit moment is hij een van de drijvende krachten achter het Erasmus+ project “School Class to Business Class”. Dit project richt zich op het organiseren en consolideren van samenwerkingsverbanden tussen school en bedrijfsleven met als uiteindelijk doel de ondernemende en onderzoekende houding te stimuleren van VMBO-leerlingen binnen de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerwegen. Robert-Jan geeft les aan vrijwel alle niveaus binnen het voortgezet onderwijs, van klas drie basisberoepsgerichte leerweg tot aan eindexamenklassen VWO. Hij heeft alle niveaus, met talloze problematieken, verschillende realiteiten en (onderwijs)culturen doorleefd.
Nicolette van Halem
Bsc: research master student aan de Universiteit Utrecht (Master’s programme: Educational Sciences: Learning in Interaction).
Nicolette is momenteel werkzaam als Curriculum Developer voor Kunskapsskolan Nederland en is het afgelopen half jaar werkzaam geweest als Visiting Scholar aan de University of Cambridge, waar zijn onderzoek heeft gedaan naar het leren van docenten binnen het project ‘The LSEF Project Teacher learning and Lesson Study in mathematics higher order teaching and learning’.
Nicolette is in 2013-2014 werkzaam geweest als onderzoeker en procesbegeleider in het Lesson Studies project bij het Onderwijscentrum-VU. Het onderzoek beschreven wordt in deze lezing maakt deel uit van dit project.
Karin den Heijer
Lerares Wiskunde, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam
Karin den Heijer is lerares wiskunde aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam en bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland (BON). Ze studeerde Chemische Technologie aan de Technische Universiteit Twente. Eerder gaf zij scheikunde en wiskunde op verschillende scholen, waaronder ook in Brussel. De laatste tijd heeft ze zich vooral beziggehouden met het becommentariëren van de gang van zaken rond de rekentoets.
Casper Hulshof
‘Docent Onderwijswetenschappen, Universiteit Utrecht’
Casper Hulshof is docent aan de opleiding Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij verzorgt onder andere onderwijs op het gebied van onderwijspsychologie, assessment, wetenschapsfilosofie en geschiedenis van het onderwijs. Verbinding met de actualiteit en humor zijn voor hem belangrijke elementen die onderwijs onderscheidend maken. Daarnaast is hij via verschillende sociale media actief deelnemer aan discussies over onderwijskwesties. Zijn doel is om de verbinding tussen theorie en praktijk te verstevigen, om het onderwijsveld daarvan te laten profiteren.
Daniel Muijs
Director of Research, University of Southampton
Daniel Muijs is faculteitsvoorzitter van de Onderwijsfaculteit van de Universiteit van Southampton. Voorheen werkte hij als voorzitter van de vakgroep Didactiek en Professionele Ontwikkeling en Onderwijskunde bij de Ondrwijsfaculteit van de Universiteit van Manchester, als voorzitter van de vakgroep Schoolleiderschap en Management aan de Universiteit van Neewcastle en als Senior Wetenschappelijk medewerker aan de Warwick Institute of Education. Hij is een erkend expert op het gebied van educatieve effectiviteit en de effectiviteit van docenten en redacteur van het blad ‘School Effectiveness and School Improvement’. Hij heefteen groot aantal publicaties op zijn naam staan op het gebied van educatieve effectiviteit, leiderschap en onderzoeksmethodologie.
Plonie Nijhof
Hermann Wesselink College
Plonie is docent wiskunde en onderwijsonderzoeker aan het Hermann Wesselink College. Het geven aan wiskunde onderwijs aan begaafde- en getalenteerde leerlingen is een prachtige ervaring die mij stimuleert mijn onderwijs steeds opnieuw uit te vinden. Naast het geven van wiskunde ondersteun ik als onderwijsonderzoeker innovaties op mijn school zoals de Laptopklas, Ontwikkelgroepen en de Improve-methode.
Marcel Schmeier
onderwijsadviseur taal en rekenen bij Expertis Onderwijsadviseurs
Marcel Schmeier is onderwijsadviseur taal en rekenen en heeft ruime ervaring als leerkracht en intern begeleider in het speciaal en regulier basisonderwijs. Hij weet als geen ander de theorie op een inspirerende wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas: “Werken aan onderwijskwaliteit doe je door het primaire proces te verbeteren: het lesgeven, en dan met name de instructie.”
Gerdineke van Silfhout
Leerplanontwikkelaar, vakexpert Nederlands bij het SLO
Gerdineke van Silfhout is taalexpert en leerplanontwikkelaar bij SLO, afdeling voortgezet onderwijs. Haar expertise ligt op het gebied van taal in (digitale) studiematerialen, (formatieve) evaluatie & toetsing in het taalonderwijs, geïntegreerd taalonderwijs en taal in andere vakken. Zij deed in opdracht van Stichting Lezen promotie-onderzoek naar de begrijpelijkheid van schoolboekteksten in het voortgezet onderwijs. Zij bracht het leesproces van sterke en zwakke lezers in kaart door middel van oogbewegingsonderzoeken en onderzocht hoe het komt dat leerlingen de ene tekst wel actief verwerken en bij de andere tekst nauwelijks terugkijken.
Linda Sontag
Linda Sontag is secretaris van de programmaraad praktijkgericht onderzoek van het NRO. Deze programmaraad financiert onderzoeksprojecten die aantoonbaar bijdragen aan de verbetering en ontwikkeling van het onderwijs. Als senior beleidsmedewerker van het NRO werkt Linda ook mee aan academische werkplaatsen in het onderwijs. Eerder was ze onderwijsonderzoeker bij onder meer de KPC-groep en het IVA.
Marion Stenneke
Marion Stenneke is adviseur kennisbenutting bij het NRO. Ze werkt aan de verbinding tussen onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk en ondersteunt onderzoekers bij het verspreiden en benutten van resultaten. Eerder werkte Marion als verslaggever en onderzoeksjournalist bij onder meer het ANP en Radio 1, en als voorlichter bij NWO.
Jan Tishauser
Jan Tishauser heeft een grote belangstelling voor de individuele factoren die leiden tot het met succes uitoefenen van het leraarschap en de mogelijkheden voor individuele docenten om tot professionele groei te komen.
Zijn diepere motivatie ontleent hij aan zijn overtuiging, dat elk kind altijd recht heeft op een professionele docent en het beste onderwijs.
Alderik Visser
Sergej Visser
Docent | songwriter & tekstdichter | muzikant & zanger | workshopleider | beleidsdenker | leerder
He who chases two rabbits, catches none, luidt een Oosters gezegde. Daar trek ik me weinig van aan. De Uomo universale, die leeft om te leren en leert om te leven, die past meer bij mij. En bij het onderwijs van nu.
Als docent Engels (en CKV) ontwerp ik met collega’s het complete lesprogramma voor de bovenbouwklassen HAVO en VWO op mijn school. Een brede interesse en een flinke dosis creativiteit komen daarbij goed van pas.
Monique Volman
Hoogleraar Onderwijskunde
Monique Volman is hoogleraar Onderwijskunde bij het Institute of Child Development and Education (CDE) aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek staat de vraag centraal hoe scholen kunnen bijdragen aan betekenisvol leren voor een diverse groep leerlingen. Zij verricht veel van haar onderzoek in nauwe samenwerking met het onderwijsveld en streeft ernaar bruggen te slaan tussen onderwijstheorie en onderwijspraktijk. Zij is voorzitter van de Vereniging voor Onderwijsresearch en lid van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de KNAW.
Amber Walraven
Universitair Docent, Radboud Docenten Academie
Als onderzoeker ben ik geïnteresseerd in zowel leerlingen als docenten en hoe zij het meeste uit leren en onderwijs kunnen halen. Wat is de rol van een leraar of een leerling, hoe beïnvloedt hun visie op het leren hun onderwijs en hun leren, wat is de rol van het curriculum? Hoe helpen we leerlingen en docenten om een blik op ‘vandaag’ te nemen en deze te gebruiken bij het vorm te geven van hun volgende les, cursus, project? Ik ben ervan overtuigd dat onderwijs continu in beweging is en we het steeds kunnen verbeteren door het stellen en beantwoorden van de juiste vragen. Ik heb een extra belangstelling voor de rol van ICT in dit hele proces.
Dick van der Wateren
Docent, Eerste Christelijk Lyceum Haarlem
Ik sta zelf voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Naast het onderwijs heb ik een jarenlange ervaring als wetenschapper (geologisch onderzoek o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn pubers zo’n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën – soms op het bizarre af – en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.
Rolf Zwaan
Professor of Psychology, Erasmus University, Rotterdam
Rolf Zwaan is Hoogleraar Biologische en Cognitieve Psychologie aan de Erasmus Universiteit. Zijn belangrijkste onderzoeksgebied is taalbegrip. Zijn recente onderzoek richt zich op de rol van beweging en waarneming bij begripsvorming. Hij wil deze twee onderzoeksgebieden integreren. Hij is hoofdredacteur van het nieuwe open-access wetenschappelijke tijdschrift Collabra en is lid van de redactieraad van De Psycholoog. Hij schrijft een veelgelezen blog over wetenschap en taal: http://rolfzwaan.blogspot.nl/.