Amber Walraven

Universitair docent Radboud Docenten Academie

Sessie

“Maar daar leer je natuurlijk niks over op de lerarenopleiding….”

Je ziet het regelmatig in krantenartikelen over onderwijs. In een klein zinnetje staat dan ‘maar op de lerarenopleiding leer je daar niks over’, of op Twitter zie je staan: ‘Dáár zou de lerarenopleiding zich eens mee bezig moeten houden in plaats van oeverloos onzinnig reflecteren.’ Toegegeven, ik ben niet de lerarenopleiding. Ik ben wel een lerarenopleider. Die vaak deelt wat ik doe in colleges. Op researchED wil ik dat ook doen. Hoe zit het met practice what you preach? Hoe onderbouw ik mijn praktijk (werk ik wel ‘evidence informed’?)? Wat geef ik studenten mee? Hoe kunnen we nu de link tussen theorie en praktijk versterken? Welke rol heeft de praktijk in mijn colleges? En wat weten we nu over hoe we het beste leraren kunnen opleiden? En sessie dus voor wie eigenlijk niet weet wat een lerarenopleiding nu doet, of die vooroordelen heeft over een lerarenopleiding, maar eigenlijk niet weet waar die op gebaseerd zijn, voor wie de lerarenopleiding heel lang geleden is, of voor wie nu studenten begeleidt en daar over van gedachten wil wisselen. Kortom voor iedereen die van gedachten wil wisselen over het opleiden van leraren aan de hand van (een) voorbeelden uit de praktijk!

Meer info

Bio

Als onderzoeker ben ik geïnteresseerd in zowel leerlingen als docenten en hoe zij het meeste uit leren en onderwijs kunnen halen. Wat is de rol van een leraar of een leerling, hoe beïnvloedt hun visie op het leren hun onderwijs en hun leren, wat is de rol van het curriculum? Hoe helpen we leerlingen en docenten om een blik op ‘vandaag’ te nemen en deze te gebruiken bij het vorm te geven van hun volgende les, cursus, project? Ik ben ervan overtuigd dat onderwijs continu in beweging is en we het steeds kunnen verbeteren door het stellen en beantwoorden van de juiste vragen. Ik heb een extra belangstelling voor de rol van ICT in dit hele proces.

Twitter: @amberwalraven

Blog: http://amberwalraven.edublogs.org

Downloads

slides 2018:

Walraven ResearchEd2018
Walraven ResearchEd2018
Walraven-ResearchEd2018.pdf
565.6 KiB
66 Downloads
Details

2017 hand-out:

Archief

Amsterdam 2016

Als 21e eeuws leren bestaat, bent u een slechte docent

In deze workshop draait het om de zin en onzin van hypes als 21st century skills, verplichte onderwijsinnovatie met ict en hoe het nu toch komt dat zelfs het LAKS een meldpunt meent te moeten oprichten om hun onbenullige docenten die niet kunnen omgaan met ict te brandmerken.

Aan de hand van onderzoek en ervaringen gaan we kijken wat je nu wel en niet moet doen als het om onderwijs en innovatie gaat. Doel van de workshop is behouden wat goed gaat, maar het nieuwe niet schuwen. Kom in beweging, maar laat je niet gek maken!


Amsterdam 2017

Niemand wordt docent omdat hij zo graag iets leert over onderwijskunde en onderwijskundig onderzoek…..

Niemand wordt docent omdat hij zo graag iets leert over onderwijskunde…..zei ooit een van mijn studenten aan de lerarenopleiding tegen me. En ik zelf ben in 1998 toegepaste onderwijskunde gaan studeren omdat ik alles met onderwijs wilde doen en er van alles over wilde weten, behalve voor de klas staan. En nu werk ik op een lerarenopleiding. En merk wekelijks hoe mijn studenten soms mij niet begrijpen en ik hen niet altijd. Zie ik ook hoe de werkplekbegeleiders feedback geven die aansluit bij de behandelde theorie, maar niet dezelfde woorden gebruiken waardoor het lijkt alsof er een kloof is tussen theorie en praktijk. En soms, soms is die kloof er nu eenmaal echt, en heb ik helemaal geen zin om die te overbruggen.

In deze lezing wil ik vanuit mijn eigen ervaring de plek van onderzoek binnen de lerarenopleiding, de voor- en nadelen, en de problematiek ermee op een rij zetten, en hopelijk een voorzet geven voor hoe het anders kan (zonder de lerarenopleiding af te schaffen of de praktijk te vrijwaren van theorie….)

Amsterdam 2018

“Mijn werk is gewoon normaal heel anders!” Over docenten die praktijkgericht onderzoek leren doen.

Praktijkgericht onderzoek wordt steeds meer gezien als een belangrijk middel voor leerkrachten om hun eigen onderwijs op systematische en doordachte wijze te verbeteren. Het ontwikkelen van een zogenaamde onderzoekende houding en benodigde onderzoeksvaardigheden geldt als belangrijk doel in het opleiden en professionaliseren van leerkrachten omdat beide kunnen bijdragen aan het voortdurend en duurzaam vernieuwen van onderwijs. Toch is het absoluut niet vanzelfsprekend dat leerkrachten praktijkgericht onderzoek doen. In ons project hebben we op 1 school in 4 PLG’s 3 keer een praktijkgericht onderzoek gedaan waarbij de verantwoordelijkheid voor het onderzoek steeds meer van onderzoekers naar leerkrachten schoof. In deze workshop wil ik de inzichten uit ons onderzoek, en vooral de (on)mogelijkheden van de school en leerkrachten bespreken. Benieuwd hoe ‘ordinale data’, ‘significantie’ en ‘Cronbach’s alfa’ tot de standaard vocabulaire van leerkrachten zijn gaan horen en wat hen dat brengt? Kom langs!