Claire Boonstra

Founder œ Operation Education

Onderwijsvragen stellen: hoe sluiten we het gat tussen ‘het goede’ en ons handelen in het onderwijs?

Hoe vaak hoor je niet: “Onderwijsvernieuwing is prima, zolang we het goede maar behouden”, “We moeten het kind niet met het badwater weggooien” en “Je experimenteert nou eenmaal niet met kinderen”. Al deze uitspraken gaan er van uit dat er heel goed is nagedacht over het systeem zoals we dat nu kennen. Maar is dat zo? Is het logisch zoals we het nu doen?

Want waarom hebben we eigenlijk jaarklassen, lange zomervakanties, 10-minutengesprekken, centrale eindexamens en lesroosters? Waarom geven we cijfers en huiswerk, en waarom kunnen kinderen blijven zitten? Waarom zijn scholen ingedeeld naar geloofsovertuiging en is het heel moeilijk om nieuwe scholen op te richten? Hoe is het zo gekomen? Wat zijn de voor- en de nadelen, en zijn er alternatieven? Hoeveel wetenschappelijke onderbouwing is er voor onze onderwijsgebruiken? Wat zegt die onderbouwing? Hoe kunnen we de materie vanuit alle verschillende perspectieven belichten? Waartoe dient het eigenlijk?
En: zelfs als uit onderzoek blijkt dat lang niet alles onderbouwd of goed blijkt te zijn, waarom blijven we er dan toch mee doorgaan?

Met de serie #Onderwijsvragen, inmiddels elke twee weken een vaste rubriek op BNR Nieuwsradio, verkent Claire met hulp van vele collega-sprekers op ResearchED de gewoontes in ons onderwijs.

Tijdens de workshop deelt Claire haar bevindingen en eerste (in ieder geval voor haarzelf) soms verrassende conclusies en gaat ze in gesprek met de deelnemers over de #onderwijsvragen, en over hoe de wereldleiders bij het World Economic Forum in Davos (14-21 januari 2017) reageerden op haar bevindingen.

Meer info

Bio

Claire Boonstra is oprichter van œ Operation Education, een stichting die voeding geeft aan de beweging gericht op de transformatie van het onderwijs. œ doet dit door het onderwijssysteem van vandaag te bevragen en de leersystemen van morgen te verkennen.

Claire heeft in haar leven in veel verschillende sectoren en in veel verschillende rollen gewerkt en heeft daarin veel ervaring opgedaan met het effect van onderwijs – van callcentermedewerker, ingenieur civiele techniek, manager bij KPN en Unilever tot internetpionier met haar techbedrijf Layar.

œ Operation Education ziet een grote ontkoppeling tussen wat mensen diep van binnen voelen, vinden en vaak ook weten wat ‘het goede’ is in het onderwijs, en hun handelen. Een groot deel van de activiteiten van œ zijn gericht op het bewust worden van die ontkoppeling (“minding the gap”) en het voeden van de dialoog over wat ‘het goede’ is in het onderwijs. De focus verplaatst de komende tijd meer naar “closing the gap” – het dichten van het gat tussen ‘het goede’ en het handelen van iedereen die beslissingen neemt over onderwijs.

Claire is tevens één van de Young Global Leaders van het World Economic Forum, was in 2011 mediavrouw van het jaar en stond als mede-oprichter van technologiebedrijf Layar jarenlang in diverse lijsten van ‘most influential women in technology’.

Downloads

Nog geen downloads beschikbaar