René Kneyber

Docent wiskunde

Sessie

De sluipende crisis

Tien jaar na het beroemde rapport-Dijsselbloem is het nog steeds slecht gesteld met het onderwijsbeleid. De onderwijskwaliteit op tal van gebieden daalt of blijft gelijk. Allerlei recente pogingen om het onderwijs te verbeteren, zoals de rekentoets en het lerarenregister, strandden.
Als verklaring voor dit falen wijst “Den Haag’ vaker dan niet de beschuldigende vinger naar besturen, scholen en leraren; zij zouden de reden zijn dat de overheid zijn ambities niet kan waarmaken. In deze presentatie pleit René Kneyber voor een ander
perspectief. Hij laat zien hoe falend beleid besturen, scholen, leraren en leerlingen telkens tot mislukken verdoemt, en dat een gebrek aan lerend vermogen van de overheid hieraan ten grondslag ligt.

Meer info

Bio

René Kneyber is docent wiskunde en schreef diverse boeken over orde houden, gezag en onderwijsbeleid. Ook was hij betrokken bij de vertaling van Cijfers geven werkt niet van Dylan Wiliam en Het prachtige risico van onderwijs van Gert Biesta. Sinds 2015 is hij lid van de Onderwijsraad en onderwijscolumnist in Trouw. Door Scienceguide werd hij in 2015 uitgeroepen tot nummer 7 in de top-10 innovators en bepalers in de kennissector.

Downloads

slides 2017 

Toetsrevolutie (9.6 MiB)

Archief

Amsterdam 2017

Toetsrevolutie: Naar een feedbackcultuur in het voortgezet onderwijs.

Eind 2016 verschijnt het boek Toetsrevolutie over formatief toetsen. In deze workshop vertelt René Kneyber over wat formatief toetsen is, niet is, en wat de uitdagingen zijn voor de implementatie van formatief toetsen.

Amsterdam 2018

Huiswerk – een zinloze traditie?

In deze workshop bespreekt René Kneyber, docent wiskunde, auteur en lid van de Onderwijsraad, zijn perspectief op het thema huiswerk. Wat vertelt onderzoek ons over huiswerk en de effectiviteit ervan, en hoe kun je als leraar huiswerk effectief in (of eigenlijk) buiten de les inzetten?