Marcel Schmeier
Onderwijsadviseur, Expertis Onderwijsadviseurs
Gelijke onderwijskansen
Kinderen uit de hogere sociale klassen starten vaak met een voorsprong aan groep 1, terwijl hun klasgenoten uit de lagere sociale milieus grote kans hebben om met een achterstand te beginnen. De Onderwijsinspectie constateert dat de opleiding van de ouders steeds meer het schoolsucces van kinderen bepaalt. Toch bestaan er scholen die de afkomstkloof weten te dichten en waar kinderen die met een achterstand beginnen, toch vooraan kunnen eindigen.
In deze workshop leert u welke didactische keuzes bijdragen aan het realiseren van gelijke kansen. U krijgt praktische tips die direct toepasbaar zijn in uw dagelijkse lespraktijk. U maakt kennis met het Rosenthaleffect, het Bart Simpson-effect en de kracht van hoge verwachtingen en degelijke instructie.
Meer info
Bio
Marcel Schmeier is adviseur taal en rekenen bij Expertis Onderwijsadviseurs en heeft ruime ervaring als leerkracht en intern begeleider in het speciaal en regulier basisonderwijs. Hij weet als geen ander de theorie op een inspirerende wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas: “Werken aan onderwijskwaliteit doe je door het primaire proces te verbeteren: het lesgeven, en dan met name de instructie.” Marcel is bekend van de boeken ‘Expliciete Directe Instructie: tips en technieken voor een goede les’ en ‘Effectief rekenonderwijs op de basisschool’.
Downloads
slides 2018
Schmeier EFFECTIEF REKENONDERWIJS REDAdam18 (952.3 KiB)
2017 Handout (pdf)
Directe Instructie (1.2 MiB)
Archief
Amsterdam 2018
Effectief rekenonderwijs op de basisschool
Er is iets vreemds aan de hand met het rekenonderwijs in Nederland. Kinderen leren geen vaste oplossingsprocedures meer, maar moeten zelf ontdekken hoe ze een som zouden kunnen oplossen of mogen kiezen uit vier verschillende manieren.
Rekenboeken bevatten opvallend weinig sommen, maar vooral veel verhaaltjes en plaatjes. De Onderwijsinspectie constateert dat bijna alle scholen daarom extra materialen aanschaffen om het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen te oefenen.
Het staartdelen is vervangen door happendelen en het cijferen door kolomsgewijs rekenen. Ouders kunnen hierdoor hun kinderen niet meer helpen: ze leren op school op een andere manier rekenen dan zij vroeger zelf hebben geleerd.
Ondertussen daalt de rekenvaardigheid van Nederlandse kinderen al bijna twintig jaar. Is het rekenonderwijs nog wel van deze tijd? Hoe kan het beter? Wat kunnen we leren van de wetenschap? Maar vooral: hoe leren we onze kinderen weer rekenen?
Amsterdam 2017